Bowlingklot

Den viktigaste rekvisitan för att kunna spela bowling är klotet, som är det du använder för att försöka välta ner de tio käglorna i andra ändan utav banan. När du besöker en bowlinghall brukar det här finnas en mängd olika klot att välja mellan, vilket brukar vara aktiviteten som inleder din spelrunda. Ta gärna god tid på dig för att hitta ett klot som har en rätta vikten samt lagom stora hål för dina fingrar. Ett bowlingklot har alltid tre hål som är placerade i form utav en triangel. I det övre hålet skall man placera sin tumme och de två nedre är i sin tur till för långfingret och ringfingret. För att få rätt grepp är det även viktigt att mellanrummet mellan hålen inte är för stort, då det kan göra att du får ont i handen.

När man spelar bowling får man ofta vänta på att klotet ska skickas tillbaka till din utgångsplats och därför väljer en del att plocka med sig två eller flera klot till banan. Dock kan det vara snällt mot övriga medspelare att inte fylla rännan med enbart dina klot, utan låta alla få plats med minst ett vardera.

Om man till exempel tävlar i bowling så är det många som väljer att köpa sig ett eget klot att använda vid tävlingar och träningstillfällen. Klotet är då speciellt anpassat till den vikt som du önskar, samt att hålen är i en storlek som är optimala för just dina fingrar. Här finns även möjligheten att välja en färg eller ett mönster på ditt klot som du tycker om.

Alla bowlingklot är uppdelade i olika viktklasser och man skiljer ofta dessa åt med olika färger. Det brukar även stå en siffra på klotet som betecknar klotets vikt. Vikten anges oftast i halvkilo eller pound. Om det står siffran 14 väger det alltså ungefär 7 kilo.

Här är en ungefär tabell på hur du kan tänka när du ska välja klot på bowlingbanan:
6 – 10 pounds passar till barn.
11 – 13 pounds passar till dam och ungdom.
14 – 16 pounds passar till vuxna män.